nieuws24 februari 2022

Colac laat studenten proeven van het bedrijfsleven

Duaal leren is een nieuw systeem binnen het onderwijs, geofficialiseerd op 1 september 2019. Tijdens deze opleiding worden twee werelden met elkaar gecombineerd, de school en het werkveld. Het doel van duaal leren is om deze werelden zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. Niet enkel leren op school of theorie omzetten in de praktijk. Maar leren op de werkvloer, kennis en vaardigheden verwerven die nodig zijn in een latere professionele carrière.

Een opleiding op maat van jouw talenten en ambities

De school biedt naast algemene vakken ook praktische en theoretische kennis aan, die dan toegepast kunnen worden op de werkvloer. Hier worden de praktijkgerichte kennis en relevante werkervaring ontwikkeld. De leerlingen worden gekoppeld aan een mentor, een vakexpert die hen alle kennis en vaardigheden aanreikt noodzakelijk om de job professioneel uit te voeren.

 

Nicolas zal Mohammad en Hashim begeleiden tijdens hun professionele avontuur naar kennis en ervaring. Samen met de school en de leerlingen selecteerde Nicolas enkele competenties, die afgestemd zijn op de werkplek en de leerling. Op het einde van het traject zullen ze op deze competenties beoordeeld worden. Mohammad en Hashim mochten vooraf al 1 maand komen proeven van het bedrijfsleven bij Colac, even aftoetsen of er een match is tussen het bedrijf en de leerlingen. De opleiding moet uiteraard haalbaar zijn voor beiden. Volgens Hashim hadden ze na een maand de smaak volledig te pakken: “We mochten eerst een maand oefenen en ik vond het super leuk, dus ik wilde zeker blijven.”

 

Ze werken afwisselend 2 of 3 dagen in de week. De andere dagen brengen ze door op de schoolbanken met taal –en praktijklessen. Zij zullen hiervoor een werkvergoeding krijgen, hetgeen waarmee het duaal leren zich differentieert van andere praktijkgerichte opleidingen. Volgens Nicolas (Operations Manager) zullen de jongens voornamelijk 2 zaken leren, hun Nederlands zal bijgeschaafd worden en ze zullen de kneepjes van het vak leren onder begeleiding van echte vakmensen.

Ik vind het heel goed dat Colac zich hier voor inzet. Het zijn vaak anderstalige jongeren die een moeilijke weg hebben afgelegd en hun leven terug op de rails proberen te krijgen.

Nicolas - Operations Manager

Waarom duaal leren?

Duaal leren brengt heel wat voordelen met zich mee voor de leerlingen. Enerzijds doen ze relevante werkervaring op, de leerling ontwikkelt onder begeleiding van een vakexpert vaardigheden, kennis en een arbeidsattitude. Dé zaken die later van pas komen op de arbeidsmarkt. Anderzijds is de leerling op de hoogte van de laatste nieuwe tools en technologieën binnen de sector. Kortom, duaal leren verhoogt de kansen op de arbeidsmarkt met een praktijkgerichte opleiding op maat gemaakt.

 

Deze lerende cultuur brengt ook voordelen met zich mee voor het bedrijf. Praktijkgerichte opleidingen zijn vaak een stimulans in het rekruteren en het behouden van geschikte werkkrachten. Verder stimuleert deze lerende cultuur evoluties en innovaties op de werkvloer. Of zoals Geert, medezaakvoerder, het zo mooi zegt: “ Colac maakt werk van duaal leren omdat het bijdraagt aan de duurzame integratie van anderstaligen in de maatschappij en het bedrijfsleven.”

1/3
2/3
3/3

Genoeg gelezen? Laat ons jouw verhaal schrijven.

Jouw traject begint bij Colac. Met onze dessertsauzen, fruitbereidingen en warm flavour bereidingen geef je jouw producten net dat extraatje. Wij stellen graag onze expertise ter beschikking om te kijken waar we jou het beste van dienst kunnen zijn.

Of het nu gaat om productieverbeteringen, aanpassingen aan recepten of zelfs geheel nieuwe producten, contacteer ons en we werken graag een oplossing uit op jouw maat.

Contacteer ons